Wanneer is het tijd om van wieg naar ledikant te gaan?

Hou deze dingen in je achterhoofd.

by Marketing Serenotex
0 comment

De eerste weken of maanden na de geboorte wil je jullie baby zo dicht mogelijk bij je hebben. Ook ’s nachts is het fijn en handig om de baby in dezelfde kamer als jullie te laten slapen. Nu kun je ervoor kiezen om het ledikant in jullie kamer te zetten als dat qua ruimte past, maar je kunt ook kijken voor een wieg naast jullie bed. Deze zijn een stuk compacter en voor de eerste maanden heel fijn. Het neemt weinig ruimte in beslag, je kunt het makkelijk verplaatsen en het is wat knusser voor jouw kindje. Maar hoe lang kun je daar nu eigenlijk gebruik van maken? Wanneer is het verstandig om de overgang van wieg naar ledikant te maken?

Eigen keuze

Laten we beginnen met te zeggen dat jij als ouder helemaal vrij bent om deze keuze te maken. De ene ouder vindt het ontzettend fijn om een baby maandenlang in dezelfde kamer te hebben liggen; de ander wordt heel onrustig van ieder geluidje en laat het kind liever op de eigen kamer slapen na twee maanden. Doe wat goed voelt voor jullie en maak daarin een eigen keuze. Toch is er wel een soort richtlijn voor deze overgang.

Beweeglijker en rollen

Omdat een wieg heel compact is en een baby in een ledikant iets meer ruimte heeft, wordt er geadviseerd om een wieg alleen de eerste 3 tot 6 maanden te gebruiken. Je baby wordt beweeglijker en kan tijdens het omrollen tegen de zijkanten aan komen. Nu zijn er veel open wiegjes, maar veel wiegen hebben ook dichte zijkanten. Hierdoor is de kans op verstikking groter dan als het kind in een ledikant, eigenlijk altijd met spijlen, ligt. Bovendien zijn wiegjes klein van formaat en is een kind na zes maanden eigenlijk te groot geworden voor de ruimte.

Afmetingen

Als je een wieg koopt, kijk dan in ieder geval naar een wieg met spijlen zodat de zijkanten goed open zijn. Zorg er ook voor dat het matras en de bijbehorende wieg hoeslakens het juiste formaat hebben zodat je niet te veel stof overhoudt. Als een baby daaraan gaat trekken en in de knel komt, kan dit ook gevaarlijk zijn. Voor wiegjes heb je vaak de afmeting 40×80 of 40×90 nodig. Ter vergelijking: een ledikant is 120×60 en dus een stukje groter. Briljant Baby verkoopt voor beide maten leuke hoeslakens en babydekens!

Volg je gevoel

Hou je kind goed in de gaten. Word het beweeglijker en heb je het idee dat het iets meer ruimte kan gebruiken, maak dan de overgang naar een ledikant. En ben je er nog niet aan toe om deze heerlijke babytijd achter je te laten en je baby in een eigen kamer te laten slapen? Sleep dan het ledikant naar jullie eigen slaapkamer als er ruimte is. De babytijd gaat al zo snel; geniet ervan zolang jullie het goed vinden voelen!